Autor Wiadomość
Panna Rumiana
PostWysłany: Pon 17:31, 31 Sie 2009    Temat postu:

Jejciu, jej. Jak mi niesamowicie miło. Pamiętałyście o mnie ^^
Za wszystkie prezenty pięknie dziękuję. Jak tylko zdobędę papier do drukarki, to je sobie wydrukuję ^^
anulka870
PostWysłany: Sob 14:35, 29 Sie 2009    Temat postu:

wszystkiego najlepszego panno R.
Erenaia
PostWysłany: Pią 19:04, 28 Sie 2009    Temat postu:

Suprise!


zrobiłam co kolczyki. Z twoim ulubionym kokosem;)


kokosowy olejek 'dla urody'

a to inne zastosowania kokosa:

Możliwości zastosowania palmy kokosowej i jej owoców można by wymieniać w nieskończoność. Szerokie liście służyły jako pokrycia dachowe domów, także jako dywany, maty i zasłony. Z pnia nadal robi się łódki i kajaki, a nawet rzeźbi. Z korzeni wyrabia się szczoteczki do zębów. Z łupin orzecha - naczynia, instrumenty muzyczne, a nawet staniki. I oczywiście, najważniejsze zastosowanie to kulinarne. W kuchni nie tylko wykorzystuje się miąższ orzecha i jego mleczko, ale także młode liście palmowe (zwane kapustą palmową), z których robi się wspaniałe sałatki. A z tzw. serca palmy, czyli pąka szczytowego kłodziny przygotowuje się Sałatkę milionera. Dlaczego milionera? Zapewne dlatego, że pozbawienie palmy tej części oznacza jej obumarcie.

Obecnie kokos właściwy nie występuje już w stanie dzikim. Na szczęście szeroko uprawia się go w krajach o klimacie równikowym. Z palmy kokosowej, dorastającej nawet do wysokości 30 metrów i owocującej niekiedy 80 lat, owoce zbierane są przez wspinających się po linach robotników, a czasami wykorzystuje się do tego celu tresowane małpy. Dojrzałe kokosy mają dużą ilość tłuszczu (zazwyczaj jest to ok. 60%), ale poza tym zawierają również ok. 5% białka i ok. 8% cukru. W jądrze kokosa, po otwarciu skorupki, ukazuje się nam półprzezroczysty, przyjemnie pachnący sok – to kopra, zwana inaczej masłem kokosowym. Słuzy m.in. do wyrobu czekolady, ale również samodzielnie albo jako dodatek do dań sprawdza się znakomicie.

Natomiast z miąższu samego kokosa można przygotować głównie słodycze, w tym liczne desery i lody oraz wysokoprocentowe alkohole. Mieszkańcy Dalekiego Wschodu od stuleci znają nie tylko wino palmowe zwane na Filipinach Tuba, ale także nalewkę kokosową, nie wspomniawszy już o słynnym Malibu. Ten ostatni alkohol w wielu krajach jest robiony metodą ...domową. Ponadto wiedzą, jak sporządzić z mleczka świeżo rozbitego kokosa orzeźwiający napój bogaty w składniki odżywcze i witaminy oraz wspaniały deser zwany Nata de Coco. W ostatnich latach ten galaretkowaty filipiński deser zrobił nie lada furorę w Japonii i zaczyna być bardzo popularny także w Europie. Największą ilością dań, w skład których wchodzi kokos, może poszczycić się pikanto-słodka kuchnia tajska.

W Tajlandii kokos jest podstawą przyrządzania wielu dań obiadowych. My zaś możemy zaskoczyć domowników np. szaszłykami z kokosa, kokosowymi naleśnikami, kurczakiem lub indykiem z kokosem, albo sałatką krewetkowo-kokosową. Warto dodać codziennej kuchni nieco egzotyki, tym bardziej, że obecnie kokos nie należy do kosztownych frykasów. Po południu warto uraczyć się kawą lub gorącą czekoladą o smaku kokosowym. Na wieczór nie ma nic bardziej wybornego niż lekka sałatka kokosowa z kieliszkiem likieru kokosowego. A co dla dzieci i łakomczuchów? Z pewnością zadowolą się ciastem i batonikami z nadzieniem kokosowym! Jeśli szykuje się większe przyjęcie, można przygotować deser Nata de Coco z lodami, kremem i likierem kokosowym, podany w łupinkach kokosowych. Tak egzotyczny wieczór z pewnością wszyscy zapamiętają.

wszystkiego naj;>
Dasha
PostWysłany: Pią 18:56, 28 Sie 2009    Temat postu:

Wielkie KABUM Very Happy *patrzy zauroczona*
Halkatla
PostWysłany: Pią 18:54, 28 Sie 2009    Temat postu:

Ale to nie byłby ładny prezent...
Jest prezent od Ja

Bo tak miło popatrzec Very Happy
Miriam
PostWysłany: Pią 12:20, 28 Sie 2009    Temat postu:

Ja też życzę wszystkiego naj Smile
To co? robimy dzisiaj :

kuszumai
PostWysłany: Pią 12:19, 28 Sie 2009    Temat postu:

Przyłączam się do życzeń. Very Happy
Do obrony Wodnika i KoKosów.


Achillea
PostWysłany: Pią 12:15, 28 Sie 2009    Temat postu:

Ym... to ja się przyłączę, ze swoim kokosem:



Wszystkiego KoKoSowego Smile
Dasha
PostWysłany: Pią 12:01, 28 Sie 2009    Temat postu: Wszystkiego najlepszego Panno Rumiana!!!



Wszystkiego najlepszego i rumianego Very Happy



Urodziny to czas prezentów dlatego specjalnie dla Ciebie znalazłam pięknego KoKoSa


A także pomocnika do noszenia KoKoSów


Przydaje się także do wielu innych czynności Wink Np. do robienia wiórków Wink


Gdy się już zmęczysz patrzeniem na rozłupywanie KoKoSów to możesz sobie usiąść i schrupać nieparchate jabłuszko Wink A w sumie to nawet cały stosik Wink


Ale ile można siedzieć? Wink Dlatego dla rozrywki mała paczuszka dynamitu Wink

Oby Ci dobrze służył Wink

Po tak ekscytującym dniu zawsze możesz odpocząć z Wodnikiem w nowiutkiej sadzawce Very Happy


Mam nadzieję że niczego Ci w te urodziny nie zabraknie i miło je spędzisz!!

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group