Erenaia |
Wysłany: Pią 19:04, 28 Sie 2009 Temat postu: |
|
Suprise!
zrobiłam co kolczyki. Z twoim ulubionym kokosem;)
kokosowy olejek 'dla urody'
a to inne zastosowania kokosa:
Możliwości zastosowania palmy kokosowej i jej owoców można by wymieniać w nieskończoność. Szerokie liście służyły jako pokrycia dachowe domów, także jako dywany, maty i zasłony. Z pnia nadal robi się łódki i kajaki, a nawet rzeźbi. Z korzeni wyrabia się szczoteczki do zębów. Z łupin orzecha - naczynia, instrumenty muzyczne, a nawet staniki. I oczywiście, najważniejsze zastosowanie to kulinarne. W kuchni nie tylko wykorzystuje się miąższ orzecha i jego mleczko, ale także młode liście palmowe (zwane kapustą palmową), z których robi się wspaniałe sałatki. A z tzw. serca palmy, czyli pąka szczytowego kłodziny przygotowuje się Sałatkę milionera. Dlaczego milionera? Zapewne dlatego, że pozbawienie palmy tej części oznacza jej obumarcie.
Obecnie kokos właściwy nie występuje już w stanie dzikim. Na szczęście szeroko uprawia się go w krajach o klimacie równikowym. Z palmy kokosowej, dorastającej nawet do wysokości 30 metrów i owocującej niekiedy 80 lat, owoce zbierane są przez wspinających się po linach robotników, a czasami wykorzystuje się do tego celu tresowane małpy. Dojrzałe kokosy mają dużą ilość tłuszczu (zazwyczaj jest to ok. 60%), ale poza tym zawierają również ok. 5% białka i ok. 8% cukru. W jądrze kokosa, po otwarciu skorupki, ukazuje się nam półprzezroczysty, przyjemnie pachnący sok – to kopra, zwana inaczej masłem kokosowym. Słuzy m.in. do wyrobu czekolady, ale również samodzielnie albo jako dodatek do dań sprawdza się znakomicie.
Natomiast z miąższu samego kokosa można przygotować głównie słodycze, w tym liczne desery i lody oraz wysokoprocentowe alkohole. Mieszkańcy Dalekiego Wschodu od stuleci znają nie tylko wino palmowe zwane na Filipinach Tuba, ale także nalewkę kokosową, nie wspomniawszy już o słynnym Malibu. Ten ostatni alkohol w wielu krajach jest robiony metodą ...domową. Ponadto wiedzą, jak sporządzić z mleczka świeżo rozbitego kokosa orzeźwiający napój bogaty w składniki odżywcze i witaminy oraz wspaniały deser zwany Nata de Coco. W ostatnich latach ten galaretkowaty filipiński deser zrobił nie lada furorę w Japonii i zaczyna być bardzo popularny także w Europie. Największą ilością dań, w skład których wchodzi kokos, może poszczycić się pikanto-słodka kuchnia tajska.
W Tajlandii kokos jest podstawą przyrządzania wielu dań obiadowych. My zaś możemy zaskoczyć domowników np. szaszłykami z kokosa, kokosowymi naleśnikami, kurczakiem lub indykiem z kokosem, albo sałatką krewetkowo-kokosową. Warto dodać codziennej kuchni nieco egzotyki, tym bardziej, że obecnie kokos nie należy do kosztownych frykasów. Po południu warto uraczyć się kawą lub gorącą czekoladą o smaku kokosowym. Na wieczór nie ma nic bardziej wybornego niż lekka sałatka kokosowa z kieliszkiem likieru kokosowego. A co dla dzieci i łakomczuchów? Z pewnością zadowolą się ciastem i batonikami z nadzieniem kokosowym! Jeśli szykuje się większe przyjęcie, można przygotować deser Nata de Coco z lodami, kremem i likierem kokosowym, podany w łupinkach kokosowych. Tak egzotyczny wieczór z pewnością wszyscy zapamiętają.
wszystkiego naj;> |
|