Forum www.wolha.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Laboratorium, czyli uwarz wywar z kurzej nóżki...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wolha.fora.pl Strona Główna ->
Pogadanki i pogawędki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Neit
Arcymag



Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 1007
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:36, 20 Gru 2010    Temat postu:

Znam takie ciasto Smile Herbatniki się daje na dno i górę, dobre całkiem Very Happy

Ja zrobię ciasto zajebiście czekoladowe Very Happy Czekolada nawet jest mniej czekoladowa niż ono Very Happy Faceci przy nim wymiękają Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aduu
Bakałarz IV stopnia



Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 539
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybiernów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 0:05, 21 Gru 2010    Temat postu:

Kurczę, aż wam zazdroszczę. Od garów i blach to trzymam się z daleka, ze względu na brak kulinarnych zdolności. Sięgam po nie jak już nie mam innego wyjścia.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuszumai
Królowa Offtopiarstwa
Arcymag
Królowa Offtopiarstwa <br> Arcymag



Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 7089
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: z podlasia...
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 1:08, 21 Gru 2010    Temat postu:

Ja też robię z kaszą manną. Ale placki są na miodzie...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zelka
Bakałarz II stopnia



Dołączył: 28 Lis 2010
Posty: 718
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: tam, gdzie kwitnie cytryna
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:59, 21 Gru 2010    Temat postu:

Ja herbatniki tylko na górę Wink

A do gotowania... Mam talent po mamusi... Wszystko przypalam... Very Happy

Choć ostatnio przebiłam
Spaliłam zwykłą grzankę w mikrofali... Very Happy
Trza było dom(2piętra) wietrzyć Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wijara
Dyniowata Dewiantka
Arcymag
Dyniowata Dewiantka <br> Arcymag



Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 2101
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:34, 21 Gru 2010    Temat postu:

Ja dzisiaj z koleżanką robiłam tzw. pleśniak Very Happy W szkole wszyscy się krzywią na tą nazwę, ale wiecie, jakie to jest pyszne? I związku z pleśnią to to nie ma, co to to nie Wink To jest warstwowo: kruche ciasto, kwaskawy dżem, kruche ciasto kakaowe, słodka pianko-beza, kruszonka, polew z czekoady i duuużo bakalii Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zelka
Bakałarz II stopnia



Dołączył: 28 Lis 2010
Posty: 718
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: tam, gdzie kwitnie cytryna
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:57, 21 Gru 2010    Temat postu:

Też kce!

Kaszak:
1litr mleka
1szklanka cukru
1margaryna
1szklanka kaszy manny
2kopiaste łyżki kakao
1cukier waniliowy
herbatniki
Przyrządzenie:
Mleko rozlewamy na dwa naczynia: miskę i garnek (w misce więcej ale tylko trochę). Cukier, cukier waniliowy i pokrojoną margarynę wrzucamy do garnka. Kaszę mannę i kakao do miski. Robimy blahę, wykładamy herbatnikami. Garnek na ogień. To, co w misce mieszamy aż do powstania roztworu bez grudek. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować ciągle mieszając wlewamy powoli zawatrość miski. Mieszamy. Gdy zgęstnieje (i zacznie się gotować) wyłączamy z ognia i wlewamy zawartość do blahy. Można czymś posypać (jadalnym!)

Dziękuję za uwagę!
ps. Pisałam z pamięci... Ale przed chwilą robiłam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
TheTosterMaster
Bakałarz III stopnia



Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 605
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z księżyca ^^
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:58, 21 Gru 2010    Temat postu:

Dziękować za kaszaka Razz a pleśniaka uwielbiam: to moje popisowe ciasto *najczęściej robię z wiśniami/ agrestem i toną kakao* Niedługo będę się męczyć z sernikiem:D Robię go wg starożytnej rodzinnej receptury - przygotowanie zajmuje minimum 2,5 godziny, dlatego pojawia się na naszym stole jedynie na wyjątkowe okazje. Ale warto się narobić - niebo w paszczy^^

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zelka
Bakałarz II stopnia



Dołączył: 28 Lis 2010
Posty: 718
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: tam, gdzie kwitnie cytryna
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:09, 21 Gru 2010    Temat postu:

A dziękuj i padaj na kolana Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Neit
Arcymag



Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 1007
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:28, 21 Gru 2010    Temat postu:

Najlepszy sernik jaki w życiu jadłam robi mama mojego dobrego kumpla ze studiów. Zawsze przynosił sobie ten sernik na wykłady a ja i koleżanka (obie wiecznie na diecie Very Happy) mu ten sernik pożerałyśmy Very Happy Po kilku latach znajomości przemocą wymusiłam na kumplu zdobycie przepisu od mamy i mam! Łatwy, prosty i pyszny. W sumie nie wiem na czym jego fenomen polega Very Happy Ale teraz ja jestem niedobra, bo się nie chcę przepisem z koleżankami podzielić Very Happy
I jeszcze to zrobię:
[link widoczny dla zalogowanych]
Obłęd normalnie. Nic bardziej czekoladowego chyba nie istnieje Very Happy Jak to określił facet mojej siostry który wymiękł po jednym kęsie "Ale ten co to wymyślił musiał mieć depresję" Very Happy Z ciast to chyba nic więcej nie robię bo mi się nie chce Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zelka
Bakałarz II stopnia



Dołączył: 28 Lis 2010
Posty: 718
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: tam, gdzie kwitnie cytryna
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:12, 22 Gru 2010    Temat postu:

Ja... Uwielbiam czekoladę !

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Villka
Arcymag.
Arcymag.



Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 2166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z piątej gwiazdy na lewo
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:47, 22 Gru 2010    Temat postu:

Przepisy to ja poproszę wszelakie - im bardziej nietypowe tym lepiej. Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wijara
Dyniowata Dewiantka
Arcymag
Dyniowata Dewiantka <br> Arcymag



Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 2101
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:23, 22 Gru 2010    Temat postu:

Wstawię Wam potem przepis na tzw. pleśniak, który dzisiaj zrobił furorę w mojej klasie- jest prościutki i NIE, nie wymaga leżakowania Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zelka
Bakałarz II stopnia



Dołączył: 28 Lis 2010
Posty: 718
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: tam, gdzie kwitnie cytryna
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:17, 22 Gru 2010    Temat postu:

My raz sprzedawaliśmy ciasta i jak ktos się zapytał mne po raz kolejny, co to jest tostwierdziłam, że gówno Very Happy

Niezły ubaw z nich później małam Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Neit
Arcymag



Dołączył: 30 Cze 2009
Posty: 1007
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:18, 22 Gru 2010    Temat postu:

To ja wam powiem jak się robi jedną z moich ukochanych przekąsek bardzo ochoczo pożeraną przez wszelkich moich znajomych (nie wiem czy się na święta nadaje i nie obchodzi mnie to, ja robię, bo lubię Very Happy),

Idziemy sobie do sklepu (u mnie to najczęściej lidl) i kupujemy ciasto francuskie (oni niemrożone mają). Kupujemy też dużo cebulki, pieczarek i jakieś coś: kiełbaskę, szynkę, ja preferuje boczek wędzony, też z lidla pokrojony w kosteczkę już żeby mniej roboty. Można dać nawet kawałek gotowanego cyca z kurczaka, albo zrobić zupełnie bez mięcha. Pieczarki wraz z resztą rzeczy (oprócz ciasta) dziabiemy na drobne i podsmażamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy co tam kto lubi z przypraw (u mnie najczęściej zioła prowansalskie), odparowujemy, bo pieczarki to nam sok puszczą. Ważne żeby nie przesolić. Studzimy. Ciasto rozwijamy, nakładamy farsz zostawiając kawałek wolnego brzegu i zwijamy jak roladę. Potem delikatnie kroimy na plasterki takie powiedzmy 1 cm grubości. Układamy to na płask w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wtykamy do piekarnika na jakieś... bo ja wiem? 20 minut? (Na oko piekę, jak się przyrumieni to gotowe). Wyciągamy i wsuwamy. Banalnie proste a pyszne i ładnie wygląda Very Happy

A tu jest przepis na pyszne i bardzo uniwersalne muffinki. Przepis baza, wystarczy dodać co się komu podoba i mamy nieograniczone możliwości:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wolha.fora.pl Strona Główna ->
Pogadanki i pogawędki
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strona 6 z 6

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin